Mi vida en una rellena de una empanada…jaja. My life in the stuffing of an empanada…(my life in a nutshell, see what I did there?)

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Mi vida en una rellena de una empanada…jaja. My life in the stuffing of an empanada…(my life in a nutshell, see what I did there?)

Hola mis seguidores estupendos,

Esta semana tengo un montón de cosas para compartir con ustedes:

  • Haré algunas comparaciones entre el sistema de salud mental en Argentina y en los Estados Unidos,
  • Haré un resumen de empanadas y proveerles con alguna historia de esta comida típica y tradicional,
  • Y para concluir, les contaré sobre mi primer intento a correr en mucho tiempo

Primero: ¿Cómo me fue la experiencia en un hospital privado en Argentina? ¿Qué aprendí? ¿Cómo puedo compararla a ella en los Estados Unidos?

Recibí un email (en realidad muchos) que dijo que iba a tener un turno con una doctora la que supuestamente habla en inglés. Llegue al hospital diez o quince minutos temprano y mi turno realmente empezó casi 30 minutos tarde. ¡Qué tentación haya para decir: “Qué cosa Argentina! Pero, diría que esta situación puede ser en las dos culturas, sin embargo, la razón para ella era distinta. Acá, buscaban un doctor que podía hablar en inglés. En el último momento, lo encontraron y el sistema automatizado me llamó y me dirijo al cuarto cierto. Entré y vi a dos mujeres, una en el sillón “oficial” y otra a lado de ella. Las dos me miraban intensivamente y me parecía que fueran nerviosas.  La mujer que parecía como una asistente, comenzó a hablar conmigo en inglés pero inglés roto y respondí que ella pudiera hablar conmigo en español. Los suspiros eran audibles. Aparentemente, la doctora esperaba una chica mucho más mayor que yo la que no podía hablar ningún español, me compartió que su inglés fuera terrible y si yo pudiera, deberíamos hablar en español. Era buena práctica para mi español porque le contaba toda mi historia medical y partes de mi niñez totalmente en español. ¡Estaba orgullosa de mí! Después de las preguntas básicas, teníamos una conversación sobre el sistema de salud mental en Argentina.

  • La gran diferencia es que acá el psiquiátrico y el psicólogo se comunican mucho y hacen decisiones juntas.
  • Una cosa que la doctora considera más peor que allá es que después de cuatro años en la universidad uno puede trabajar con clientes (es decir que ellos no han tenido mucha práctica ni experiencia en situaciones reales y el resultado es que hay muchos psicólogos pero no tanto son buenos).
  • Según a ella (y de hecho mi punto de vista también), en los EE.UU. tiran medicación a los pacientes para resolver casi todo, acá ese existe pero no es la costumbre.
  • La ultima diferencia (para ahora) que observaba es que psicoanálisis es “la filosofía principal” por lo menos en Córdoba. Muchos psicólogos estudian Freud e implementan psicoanálisis con sus clientes. Hay uso de las teorías cognitivas (como Piaget) pero no mucho. Me interesa porque en los Estados Unidos uno puede decir que es lo opuesto. Usamos mucha terapia cognitiva-conductual y el movimiento de concienciación está creciendo hoy en día.

Segundo: Bueno, ahora algo para los amantes de comida: Un resumen y alguna historia de las EMPANADAS:

  • Historia Breve:
    1. Obtuve la información siguiente de un buen sitio que se llama: taringa.net (lo contiene muchos datos sobre cosas latinoamericanas), específicamente usé: http://www.taringa.net/posts/info/3706234/La-historia-de-las-Empanadas del primer restaurante a que fui. empanadas.html
    2. ¿Cómo las llegaron a Latinoamérica?
      1. “…las empanadas son originarias del Mundo Árabe y que llagaron a España en las alforjas de los invasores moros.”
      2. Los españoles las trajeron a América.Empanadas o "tartaletas" caseras por la mama de mi mejor amiga en Argentina (de calabaza, choclo, y queso).
    3. ¿Cómo se preparan las empanadas? ¿Cuáles son los ingredientes típicos?
      1. “Cada provincia tiene su receta propia y su forma de prepararlas, sumadas a sus costumbres, marcan la diferencia entre la empanada de una región y otra.”
      2. “La receta de una empanada regional, cambia sensiblemente de un restaurante a otro, de una familia a otra, de un cocinero a otro.”
      3. “La cebolla de verdeo es un ingrediente fundamental, junto con la papa y el huevo, sin olvidarnos de las especias: comino, pimentón, pimienta y ají molido.”
  • ¿Cuáles tipos he probado en Córdoba?
    1. Árabes: pimiento, carne molido, comino, perejil, cebolla, tomate, menta, jugo de limón etc.
    2. Vegetarianas (de mi mama anfitriona): farro, pimiento, cebolla y especias
    3. Criollas (las hice también :D): huevos, aceitunas, lomo de ternura
    4. Tartaletas vegetarianas: calabaza, choclo y queso
    5. Todos son saladas pero no picantes. Algunos lo que probé han sido jugosos y otras menos.
    6. Empanadas pueden ser una merienda, un aperitivo o una comida completa (depende de cuantos tipos piden o quieren).

Tercero: Mi primer intento a correr en MUCHO tiempo:

Me fascina el proceso psicológico de mantenerme en forma y volver a ponerme en forma pero más como puedo ponerme inactivo por mucho tiempo. Después de casi dos meses sin ejercicio intensivo, ayer decidí a correr. El dialogo interno me había dicho muchas cosas:

  • “Solo tenes dos meses más, este tiempo es tu pausa/tu vacación”
  • “Imagínate como difícil seria a comenzar de nuevo”
  • “Seria aburrido correr en tu barrio o la gente va a mirarte”
  • Y mucho más…

La única cosa que una todas esas excusas: son externos. Repetidamente, pienso que debo hacer ejercicios, juntar un gimnasio, cambiar mi dieta, flexionar, toda la presión posible. Osea, ayer finalmente me convencí a salir la casa e intentar. Y no es muy sorprendente que no fue tanto difícil como pensaba. Si quisiera volver a ponerme en forma, tendria

que “hacer el trabajo,” nadie puede ayudarme porque es un proceso mío (hmmm como aprendiendo español). Aunque estara orgullosa de mi, también hay que tener en cuenta que fuera más exitosa si me trato más amable.  Y muchas veces, tengan que “just do it” sin pasar mucho tiempo pensando, analizando o aun planeando.

¿Qué les recomiendo? Hagan lo mejor que puedan. Por lo menos salgan por la puerta e intenten. Incorporen algún movimiento en su vida. Puede ser bailando en la cocina, un poco de yoga, un camino largo con un amigo…muevan, muevan, muevan. Siempre parece imposible hasta que se haya cumplido.

Con eso, les digo adios para esta semana, me encantaría saber sus primeras experiencias “resubiendo al caballo” con ejercicio. ¡Escríbanlas en la sección de comentarios!

Un abrazo fuerte,

Morgan

Inglés:

Hi my stupendous followers,

This week I have a bunch of stuff to share with y’all:

  • I’m going to make some comparisons between the mental health care system in Argentina and the United States.
  • I’m going to write a review on empanadas and provide you with some history of this typical and traditional food.
  • To conclude, I’ll tell you about my first attempt running in a lot of time.

First: How did my experience go in a private hospital in Argentina? What did I learn? How can I compare it to that in the U.S.?

I recieved an email (in reality many) that said I was going to have an appointment with a doctor who supposedly could speak English. I arrived at the hospital 10-15 minutes early and my actual appointment started almost 30 minutes late. How tempting it is to say: what an Argentinian thing! But, I would say that this situation could happen in both cultures, nevertheless, the reason for it is distinct. Here, they were lookig for a doctor who could talk in English. At last, they found one and the automated system called me and directed me to the right room. I entered and saw two women, one in the “oficial chair” and another beside her. The two were looking at me intensely and it seemed to me that they were nervous. The woman that seemed like an assistant started to talk to me in English but broken English and I responded that she could talk to me in Spanish. The sighs were audible. Apparently, the doctor had been expecting an older woman who couldn’t speak any Spanish and she shared with me that her ingles was terrible and if I could, we should speak in Spanish. It was great practice for me because I told her all of my medical history and parts of my childhood totally in Spanish. I was proud of myself! After the basic questions we had a conversation about the mental health system in Argentina.

  • The biggest difference is that here the psychiatrist and the psychologist communicate with each-other a lot and make decisions together.  
  • One thing the the doctor considers to be worse here than in the United States is that after four years in the university, a person can work with clients (it can be said that they haven’t had much practice nor experience in real situations and consequently there are many psychologists but not many good ones).
  • According to her (and actually from my point of view too), in the United States they throw medication at patients to resolve most everything. Here that exists but it isn’t the custom. 
  • The last difference (for now) is that psychoanalysis is the main school of thought, at-least in Cordoba. Many psychologists study Freud and implement psychoanalysis with their clients. There is some use of cognitive theories (like those of Piaget) but not much. This interests me because in the U.S. one could say it’s the opposite. We use a lot of cognitive-behavioral therapy and the mindfulness movement is currently growing.

Second: Awesome, now something for the food-lovers: A review and some history about EMPANADAS:

  • Brief History:
    1. I obtained the following info from a great site called: taringa.net (it has lots of facts about things in Latin America) I especially used: http://www.taringa.net/posts/info/3706234/La-historia-de-las-empanadas.html
    2. How did they arrive in Latin America?
      1. “empanadas originated in the Arab World and arrived to Spain in the sattle bags of the Moorish invaders.”
      2. The Spaniards brought them to America.
    3. How are they prepared? What are the typical ingredients?
      1. “Each province has their own recipe and preparation based in their customs which mark the differences between the empanadas of one region and another.”
      2. “The regional recipe of an empanada changes from one restaurant, one family or one chef to another.
      3. “The green onion is a fundamental ingredient, with the potato, the egg with forgetting the spices: cumin, pepper, paprika and garlic powder.”
  • What types have I tried in Cordoba? 
    1. Árabes (Arabic): bell peppers, ground beef, cumin, parsley, onion, tomato, mint, lemon juice etc.
    2. Vegetarian (made by my host mom): farro, bell pepper, onion and spices
    3. Criollas (I’ve actually made these :D): eggs, olives,meat from the back of the cow
    4. Vegetarian open-faced: Butternut squash, corn and cheese (MY FAV)
    5. All of them are savory/salty but not spicy. Some of the ones I tried were juicy and others less so.
    6. Empanadas can be a snack, an appetizer or a full meal (depending on how many types you order or want).

Third: My first attempt at running in a LONG TIME:  

it fascinates me the psychological process of staying in shape and getting back in shape but even more how I can let myself become sedantary for a long time. After almost two months without intense exercise, yesterday I decided to run. The internal dialogue was saying many things:

  • “You only have two months left, this time is your break/your vacation.”
  • “Imagine how difficult it will be to begin again.”
  • “It will be boring to run in your neighborhood or the people will look at you.”
  • And many more…

The only thing that unifies all of these excuses is that: they’re all externally-based. Repeatedly I think that I should exercise, join a gym, change my diet, stretch, all of the pressure possible. So yesterday I finally convinced myself to walk out the door and try. And it isn’t very surprising that is wasn’t as difficult as I was thinking it would be. If I wanted to ge tback in shape, I would have to do the work, nobody can hep me because it’s my process (hmmm like learning Spanish).  Even though I was proud of myself, also I have to keep in mind that I’ll be more successful if I treat myself more nicely. And many times you have to “just do it” with spending a ton of time thinking analyzing or even planning.

What do I recommend to you? Do the best that you can. At the very least get out the door and try. Incorporate some movement into your life. It could be dancing in the kitchen (MY NEW FAV), some yoga, a long walk with a friend, move, move, move. It always seems imposible until it’s done. -Nelson Mandela

With that, I say goodbye to you for this week, I’d love to know about your first experiences “getting back on the horse” with exercise. Write ’em in the comments section!

A big hug!

Morgan

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